Ekim 27, 2022 In Boşanma Avukatı

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Uyulmaması Ne Gibi Yaptırımlar Uygulanır?

Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması gibi durumlar eşlere ne gibi yaptırımların uygulanacağı her zaman merak konusu olmuştur. Eşler anlaşmalı bir şekilde boşanmaya karar verdikleri zaman her konuda uzlaşma sağlarlar. Herhangi bir konuda uzlaşma sağlanamadığı takdirde bu dava türü çekişmeli boşanma davasına dönüşür ve yıpratıcı bir süreci beraberinde getirir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için öncelikle buna uygun bir protokol ve dilekçe hazırlanması gerekmektedir. Dilekçe ve protokolün prosedüre en uygun şekilde hazırlanabilmesi için bilirkişinin devreye girmesi gerekir. Alanında uzman avukatlar tarafından prosedürlere en uygun şekilde hazırlanan dilekçe ve protokol mahkemeye sunulur ve dava açmak için başvuruda bulunulur. Ancak eşlerin akıllarında anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması durumunda herhangi bir yaptırım olup olmadığı sorusu da yer alır. Anlaşmalı boşanma protokolü ihlal edildiği takdirde protokol ihlalinin bildirilmesi ve yeniden dava açma hakkı bulunur. Uzlaşmacı bir tavır takınan tarafın daha sonra bu tavırdan vazgeçmesi demek hukuki olarak bir yaptırımı da beraberinde getirir. Bu durumda davalının niyeti sorgulanır ve anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması durumunda taraflar barışmış olsa dahi bireysel olarak dava açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması durumunda nelerin olabileceğini öğrenmek adına öncelikle anlaşmalı boşanma davasının ne olduğunun bilinmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma davası;

  • Eşlerin boşanmanın tüm hukuki sonuçları üzerinde uzlaşmaya vardığı,
  • Beyanlarını tamamen kendi iradelerine bağlı şekilde belirttiği,
  • Nafaka, velayet ve mal paylaşımı konularında ortak kararlar aldığı bir dava türüdür.

Çekişmeli boşanma davasının aksine çok daha kısa süren ve çok daha sorunsuz minimal bir süreçtir. Ancak anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlardan en önemlisi de tarafların en az 1 yıl boyunca evli kalmış olmasıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması durumunda başa gelebilecek olan yaptırımları kavrayabilmek adına öncelikle bu davanın nasıl açıldığını bilmek gerekir. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin ortak iradeleri doğrultusunda açılan bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanma kanunda evlilik birliğinin temelden sarsılması olarak derlenmiştir. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen şartların gerçekleşmesi gerekmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması eşlerden en az biri için yaptırımı beraberinde getirir. Bu nedenle anlaşmalı boşanmaya dair her maddenin detaylı şekilde bilinmesi ve gerekli olan evrakların da eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Anlaşmalı boşanma davası için gerekli olan evraklar içerisinde dilekçe ve protokol yer alır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü Nasıl Hazırlanır?

En önemli evraklardan biri olarak kabul edilen anlaşmalı boşanma protokolü hukuki anlamda prosedürlere uygun şekilde hazırlanmalıdır. Bunun için alanında uzman bir avukat ile görüşmek ve çalışmak çok daha avantajlı olacaktır. Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmaması konusunda da avukatınız size tüm yaptırımlar hakkında detaylı bilgileri iletecektir. Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlığında ise;

  • Eşlerin hukuki olarak her konuda birbiriyle anlaşmış olması gerekir.
  • Mal paylaşımı ile ilgili tüm maddeler protokole konu olur.
  • Maddi ve manevi tazminat talepleri olduğunda protokole eklenir.
  • Davanın yargısal giderlerinin kim tarafından karşılanması gerektiğine protokolde yer verilir.
  • Hakim protokolde yer alan yasal hiçbir maddeyi değiştirmede taraflardan bilgisiz bir karar vermez.

Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken öncelikle anlaşmalı boşanma avukatı tarafından hazırlanmasına özen gösterilmelidir. Protokol ne kadar doğru hazırlanırsa o derece verimli bir dava süreci başlamış olur. Anlaşmalı boşanma davası hazırlanırken alt başlık olarak;

  • Yoksulluk nafakası ve ödeme şekli,
  • Velayet, iştirak nafakası ve ödeme şekli,
  • Çocukla kişisel ilişki,
  • Boşanma protokolünde eşyalar,
  • Ortak konut,
  • Maddi ve manevi tazminat yer alır.

Her bir başlığın altı prosedüre en uygun şekilde doldurulur. Aynı zamanda bu protokol dilekçe ile desteklenir. Anlaşmalı boşanma dilekçesi ve protokolü diğer belgelerle birlikte bir araya getirilerek aile mahkemesine sunulur. Harç ve mahkeme masrafları da karşılandıktan sonra artık anlaşmalı boşanma davası kolay bir şekilde açılır. Taraflar için duruşma tarihi belirlenir. Gerekli tüm bilgiler kendilerine iletilir ve dava süreci maddi ve manevi olarak başlar.

Sizin tarafınızdan gelen soruları tek tek yayınlıyoruz. Boşanma Avukatı olarak her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Bizlere iletişim sayfamızdan veya 0532 334 59 92 Numaramızdan bizi arayabilirsiniz.

mm

Av. Aydın Aydar

Avukat Aydın Aydar 1962 yılında doğmuştur 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.

Yorum Bırakın